Categories
Exercises NLP

Altı (6) Aşamalı Yeniden Çerçevelendirme, süreç

                                                                                                                                             English version

Daha önceden, Altı Aşamalı Yeniden Çerçevelendirme yapısından bahsettim ve okurlarım ve katılımcılarımdan bazıları süreci anlatma şeklimi öğrenmek istedi.

İlk adımda, hastamla uyum sağlamak ve onun güvenini kazanmak. Daha sonra, ihtiyaçlarının neler olduğunu ya da seansın sonucunu ortaya çıkarmak.


Kısımlara ilişkin bir açıklama yapmak ve bilinçli, bilinçaltı, yaratıcı ve eleştirel zihinlerin taker taker ne anlama geldiğini açıklamak.


Bilinçli zihin; farkında olduğumuz zihin, düşündüğümüz zihin, bu makaleyi okurken kullandığınız, sorgulayan zihindir.


Bilinçaltı zihin; farkında olmadığımız, arka planda davranışlarımızı ve otomatik sistemlerimizi kontrol eden, bizi koruyan, bizim için en iyisini yapmaya çalışan, sorgulamayan zihnimizdir.


Yaratıcı zihin; bir şeyleri başarmak için bize yeni yollar , metotlar sunan zihnimizdir.

Son olarak, Altı Aşamalı Yeniden Çerçevelendirme’ye dahil olan eleştirel zihin; hatalar bulan, olumsuz, bizi ve diğerlerini eleştiren zihindir.


Hastayı daha da rahatlatmak için, eğer hastanız bu tür tekniklere yabancıysa; rahatlama, trans ya da hipnozu da açıklamalısınız.


Lütfen daha fazla bilgi için, takip eden linklere tıklayınız.


Hypnosis – Expectations (Hipnoz – Beklentiler)

Hypnosis – What is it? (Hipnoz – Tanımı)

Hypnosis – A natural State (Hipnoz – Doğal bir Durum)


Hastanızı trans benzeri bir duruma sokun ve sonra onları bir yolculuğa çıkarın. Benim tercih ettiğim metod onları sinemaya götürmek böylece onlardan “iyi zamanları, mutlu zamanları, çoktan unuttukları zamanları” gösteren bir film izlemelerini isteyebiliyorum. Bunu, bilinçli zihnin dikkatini dağıtmak için yapıyoruz.


Sanki doğrudan zihnin kısımlarıyla konuşuyormuşum gibi konuşuyorum.


Daha sonra, bilinçaltı zihnin benimle iletişime geçebileceği bir metot oluşturuyorum. Eller dizlerin üzerinde dururken, sol elin işaret parmağı “EVET” anlamında için havaya kalkarken, sağ elin işaret parmağı “HAYIR” anlamında havaya kalkıyor.


Şimdi bilinçaltı zihinle iletişime geçtiğime ve bilinçli zihin iyi zamanların hatıralarıyla meşgul olduğuna göre, ben de çalışmaya başlayabilirim.


Öncelikle, bilinçaltı zihne, şimdiye kadar yaptıkları ve gelecek de yapacakları için teşekkür ediyorum ve benimle iletişime geçmeye herhangi bir itirazı olup olmadığını soruyorum. Cevap alana kadar bekliyorum. Bu cevap parmaklar ya da vücudun diğer bir parçası yoluyla gelebilir.

Sinyal geldiği sürece, hasta benimle iletişime geçmiş demektir.

*Bilinçaltı zihinden gidip pozitif ve olumlu bir şekilde eski alışkanlık ya da istenmeyen davranışın yerine geçecek üç (3) yeni alternatif yol bulmasını ve o üç yeni yolu bulduğunda bana sinyal vermesini istiyorum.


Bekleyin.


Üç yeni yolun bulunduğuna dair işareti aldığımda, sonra bilinçaltı zihindeno üç yol arasından en iyisini seçmesini ve onu denemesini” ve bitirdiğinde sinyal vermesini istiyorum.

Bekleyin.

Sinyal geldiğinde, “bu yeni metoda bir itirazın var mı” diye soruyorum.


Herhangi bir itiraz varsa, dönüp bilinçaltı zihne o itiraza bir çözüm yolu bulmasını ve tekrar yukarıdaki kısma dönmesini istiyorum, ta ki hiçbir itirazı kalmadığına dair sinyal alana kadar. Uygulamada itiraz görülmesi çok nadir bir durumdur.


İtiraz yok sinyalini aldıktan sonra, bilinçaltı zihne, yeni metodu


önümüzdeki üç gün, üç hafta, üç ay, ve hayatının geri kalanı boyunca


Uygulayıp uygulamayacağını soruyorum ve pozitif bir yanıt için bekliyorum.


Hastaya ekstra bir bonus olarak, bilinçaltı zihinden hastaya “24 saat içerisinde bu metodun çalıştığına dair pozitif bir şey vermesini” istiyorum.


Uygun bir sinyal için bekleyin.


Daha sonra, bilinçaltı zihinle konuşup, geçmişte yaptıkları ve gelecekte yapacakları için ona teşekkür ediyorum ve bilinçli zihni geri vermesini istiyorum.


Bu noktada, Altı Aşamalı Yeniden Çerçevelendirme sona eriyor ama ben bir adım daha eklemeyi seviyorum.

Bu ekstra adım hastanın kendisini süper kahraman olarak hayal etmesini ve kendilerini bu yeni şeyi yeni pozitif ve yararlı şekilde yaparken görmesini sağlamak.

Umarım bu açıklama, Altı Aşamalı Yeniden Çerçevelendirme ile ilgilenenlere yardımcı olur. 

                                                                                                                              Translation by Deniz Merdivan