Categories
Mind Maps Turkish

Zihin Haritaları – Mind Maps – Türkçe – Turkish

                                                                                                                                               English version

Zihin Haritaları
“Beynin İsviçre Çakısı” olarak da adlandırılır.

Tony Buzan tarafından geliştirilen bu teknik dünya çapında yüzlerce ve binlerce insan ve şirket tarafından kullanılmaktadır. Zihin Haritalarını Çin, Malezya, Sri Lanka, Hindistan, Suudi Arabistan, Türkiye, İtalya ve İngiltere’de başarılı bir biçimde bireylere, gruplara, okullara, üniversitelere ve şirketlere öğretiyorum. HSBC Bankası, Shanghai Airlines, Arrow Weld, Global Communications, Sheffield Üniversitesi, vb gibi kuruluşlar bunlardan bazıları…

Zihin Haritaları yaşamımızın birçok alanında uygulanabilir:-

   Kişisel
   Aile
   Eğitim  
   İş Hayatı
   Profesyonel

Zihin Haritalarını bu kadar güçlü kılan resimler, renkler, hareket, anahtar sözcükler ve birbirini takip eden canlı fikirlerden yararlanarak beyni olması gerektiği gibi, beynin her iki yarısını birden kullanmasıdır.
 
Beynin sağ ve sol olmak üzere iki yarısı olduğunu düşünürsek, sol beyin mantıksal, matematik beynin olarak bilinir; sağ beyin ise yaratıcı beyindir. Dolayısıyla eğitim geçmişimizi düşündüğümüzde son derece sol beyin ile öğretildiğimizi ve bu şekilde çalıştığımızı fark ederiz. Siyah beyaz, düz bir sıra halinde yazıyoruz. Mantıksal sıraya göre düşünüyoruz.

Beyin kapasitemizin yalnızca yarısını kullanıyoruz, beynimizin sol yarısını.

Zihin Haritalarını kullanmak, beynimizin sağ yarısını, yani rengi, hareketi, yaratıcılığı seven beyni de devreye alarak işleme gücümüzü ikiye katlar.

                                                      
                                                      
Zihin Haritalarını kimler kullanıyor?

HSBC Bankası Çin’deki Eğitim Departmanlarında Zihin Haritalarını uyguladı. Tüm kurslar verilmeden önce Zihin Haritaları yapılıyor ve kursların gelişimi Zihin Haritaları ile oluşturuluyor.

İtalyan Devletindeki belirli hizmet bölümleri Zihin Haritalarını kullanarak sahadaki yetkililere istihbarat aktarıyor.

Öğrenciler Zihin Haritalarını ile ders notları alıp bunların üzerinden geçerek daha iyi hatırlıyor. İskoçya’daki bir Tıp Fakültesi, tıp bölümünün tamamının Zihin Haritasını çıkartarak tek bir kitap halinde öğrencilere verdi.

Boeing Uçakları mühendislik manüellerinin 7.5 metre büyüklüğünde bir Zihin Haritasını çıkardı, böylece mühendis ekibi yıllarca sürecek bir çalışmayı birkaç haftada tamamlayarak yaklaşık $11 milyon dolar tasarruf yaptı.

EDS (Electronic Data Systems, Nabisco, vb şirketler personellerinin tek günlük seminerlerde Zihin Haritaları yoluyla dört ila altı kitaplık bilgiyi öğrenmesini sağlıyor.

Reklamlarda, tanıtımlarda ve web sayfalarında da Zihin Haritaları uygulanabilmekte.

                           

Zihin Haritalarını, dakikada 20,000 – 30,000 sözcük çekme yeteneği olan PhotoReading içerisine katarak öğretiyoruz.

Ben Zihin Haritalarını konuşmalarımı, sunumlarımı, kursları hazırlamak için kullanıyorum ve böylece hiçbir noktayı gözden kaçırmıyorum.

Bir günlük Zihin Haritaları kursu size ve şirketinize bu yöntemin arka planını, neden Zihin Haritalarını kullandığımızı örnekle pratik yaparak öğretmektedir.

translation by Asuman Yildirim